Τη διαφορά για τη Google την κάνει το περιεχόμενο (web content)

Μετάφραση: keimenografisi.gr

Η εικόνα φαίνεται να είναι το παν στις μέρες μας. Οι περισσότεροι από εμάς φτάνουμε το εταιρικό περιβάλλον στα άκρα, θέλοντας να εντυπωσιάσουμε τους πελάτες μας. Το ίδιο κάνουμε και με το προφίλ της εταιρίας μας- όλοι θέλουμε ένα καλό λογότυπο, φανταχτερά φυλλάδια και ιστοσελίδα με ωραίο περιβάλλον. 

Kαι, που είναι το κακό σε αυτό; Πουθενά! Η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο, αναμφισβήτητα.

Ωστόσο, μπορεί να πάει στράφι, αν παραβλέψουμε τη σημαντικότητα του καλού κειμένου. Όσο καλή κι αν είναι εμφανισιακά μια ιστοσελίδα, φαντάζεται κανείς τον αρνητκό αντίκτυπο που έχει στον αναγνώστη-εν δυνάμει πελάτη, ένα  φτωχό σε ουσία κείμενο, πόσο μάλλον ένα κείμενο με ορθογραφικά λάθη! 

Ακόμη και τα «ασήμαντα» λάθη μπορεί να αποτρέψουν σημαντικές πωλήσεις, όταν δεν παρουσιάζουν συνοπτικό, πειστικό και ευανάγνωστο κείμενο. Στο κάτω κάτω, αν δεν «ακούγεστε» επαγγελματίες στην ανάγνωση, μπορεί στη συνείδηση του αναγνώστη να σχηματιστεί η εντύπωση ότι και η επιχείρησή σας δεν είναι και τόσο επαγγελματική. 

Μια εταιρία που διέπεται από επαγγελματισμό, ενδιαφέρεται εξίσου και για το περιεχόμενο που παρουσιάζει προς τα έξω, όχι μόνο για την εικόνα. Και είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι το «δυνατό» κείμενο, που έχει γραφτεί για να προσελκύσει και να διατηρήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, είναι μακράν πιο αποτελεσματικό από ένα «χλιαρό» κείμενο.  

Τα κείμενα  που προορίζονται για ιστοσελίδες χρειάζεται να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες του target group, αλλά και τις απαιτήσεις της Google για να έχετε καλύτερη θέση στα οργανικά αποτέλεσματα. Κάποιες βασικές  από αυτές είναι οι εξής παρακάτω:  

 

1. Το ύφος του κειμένου πρέπει να είναι ζωηρό και πειστικό 

Πολλοί πιστεύουν ότι χρειάζεται το κείμενο που περιγράφει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους να έχει ένα πιο σοβαρό και επίσημο ύφος. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου απαραίτητη προϋπόθεση και μπορεί να αποδειχτεί πολύ βαρετό για τους αναγνώστες.  Όλα εξαρτώνται από το συγκεκριμένο είδος που πραγματεύεται το κείμενο και από τη συνολική εικόνα της ιστοσελίδας. Σε κάθε περίπτωση, η γλώσσα πρέπει να είναι κατανοητή από το μέσο αναγνώστη και να εμπλουτίζει το κείμενο στα σημεία.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κείμενα αυτά προορίζονται για να πουλήσουν. Οι πελάτες στην ουσία ενδιαφέρονται κυρίως για το πως μπορούν να επωφεληθούν από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Ακούγεται προφανές, αλλά προκαλεί έκπληξη ο αριθμός των εταιριών που αναλίσκονται στο να «φουσκώσουν» την εικόνα τους, παρά στο να παραθέσουν πληροφορίες που θα είναι πραγματικά χρήσιμες. 

 

2. Η ορθογραφία  πρέπει να είναι άψογη

Στην καθημερινότητά μας, δεν φαίνεται να  δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη σωστή γραμματική, στην ορθογραφία και τον τονισμό. Σε κάποια σύγχρονα πλαίσια μάλιστα (μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα sms για παράδειγμα), η σωστή γραμματική μπορεί ακόμη και να φαίνεται ως κάτι το περιττό. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Το κακογραμμένο κείμενο ξεχωρίζει από χιλιόμετρα μακριά. Προδίδει προχειρότητα και αντιεπαγγελματισμό. Γι' αυτό χρειάζεται πάντα να ελέγχεται με μεγάλη προσοχή. 

 

3. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι ουσιαστικό και συνοπτικό 

Ένα κείμενο που παρουσιάζει τις λεπτομέρειες κάποιου προϊόντος ή κάποιας υπηρεσίας, χρειάζεται να επικεντρώνεται στην ουσία του πράγματος: σε αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον πελάτη. Κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για παράδειγμα μπορεί και πρέπει να παραλείπονται γιατί κουράζουν τον αναγνώστη. Ή κάποιες μακροσκελείς εισαγωγές για την ιστορία της εταιρίας, μπορεί να αποτρέπουν τη συνέχιση της ανάγνωσης και ο πελάτης να επιστρέψει στην αρχική σελίδα, προτού καν διαβάσει κάτι πραγματικά ουσιαστικό για τις υπηρεσίες που έχετε να προσφέρετε. 

Σχετικά με το πολυσυζητημένο SEO, μην πιστεύετε το μύθο που στέκεται απλώς στα keywords (λέξεις-κλειδιά). Η επόμενη γενιά της Google ήδη τα  φιλτράρει αυτά και ανταμείβει το κειμενογραφικό περιεχόμενο καλής ποιότητας το οποίο διαβάζεται και αναδημοσιεύεται. Το μέγεθος του κειμένου καλό είναι να κυμαίνεται ανάμεσα σε 250-500 λέξεις.  

 

4. Οι τεχνικές ορολογίες και οι φράσεις κλισέ πρέπει να αποφεύγονται 

Εκτός κι αν το κείμενο προορίζεται αποκλειστικά για ειδικούς του ίδιου επαγγελματικού τομέα, οι τεχνικές τεχνολογίες πρέπει να παραλείπονται. Αλλιώς  αποξενώνουν τον αναγνώστη και δυσχεραίνουν την κατανόηση του κειμένου. Παρομοίως, οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι σήμερα αναγνωρίζουν τη γλώσσα του μάρκετινγκ, οπότε φράσεις κλισέ, μπορεί να τους κουράζουν ή ακόμη και να προσβάλλουν τη νοημοσύνη τους. 

 

Για να είναι τα κείμενά σας ολοκληρωμένα και να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις επικοινωνίας με τους πελάτες σας, εμπιστευτείτε έναν καλό κειμενογράφο. Η δουλειά του πραγματικά μπορεί να κάνει  τη διαφορά στην επόμενη μεγάλη πώληση! 

 

Άρθρο του Neil Stoneham που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λάνκαστερ, «Business Matters».

No comments yet

Προσθέστε νέο σχόλιο

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.