Άρθρο για διατροφή

Διατροφή: το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία μας

Την πραγματική αξία της διατροφής αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε μόλις τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πρότινος καταλαβαίναμε μόνο από «δίαιτα»· δηλαδή από στέρηση τροφής. Όσο όμως αναπτύσσεται η επιστήμη της διατροφολογίας, τόσο οι προτεινόμενες διατροφές μάς κατακλύζουν από παντού: από βιτρίνες βιβλιοπωλείου, από άρθρα περιοδικών, από στήλες εκπομπών κι από το Διαδίκτυο.

Όλοι θέλουν να μάς συμβουλέψουν για τη σωστή ποσότητα, για τις ιδανικές αναλογίες των θρεπτικών συστατικών και για τις τροφές που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να λείπουν από το καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα.

Η διατροφή όμως δεν είναι απλώς τροφές, είναι το «φάρμακο» εκείνο που προσλαμβάνουμε καθημερινά για να ρυθμίζονται οι ορμόνες μας και η σωστή ισορροπία των ορμονών μας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας. Παράγοντας τις ποσότητες που χρειαζόμαστε, γλιτώνουμε το σώμα μας από χρόνιες φλεγμονές και κατ' επέκταση από την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Τελικά όμως τι πρέπει να τρώμε; Πόσο και πότε! Καθένας μας έχει ανάγκη από διαφορετική ποσότητα τροφής, ανάλογα με το δείκτη μάζας του σώματός του (BMI), αλλά και τη καθημερινή δαπάνη ενέργειας. Όλοι όμως έχουμε ανάγκη από πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά κι από μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχουμε δηλαδή ανάγκη από κρέας, ψάρι, σιτηρά, λαχανικά και φρούτα. Από όσα παράγει η Φύση κι όχι από τα επεξεργασμένα που παράγει η βιοτεχνία τροφίμων- τα οποία είναι γεμάτα ζάχαρη και συντηρητικά.

Το θέμα όμως είναι σε τι συνδυασμό και σε «πόσες» δόσεις την ημέρα; Για αυτά τα δύο ερωτήματα έχουν δοθεί ποικίλες απαντήσεις. Αν μπορούμε όμως να εξάγουμε κάποια κοινώς αποδεκτά συμπεράσματα, αυτά θα ήταν τα εξής: Τρώμε πέντε φορές την ημέρα: τρία σνακ και δύο γεύματα (ένα καλό πρωινό, ένα δεκατιανό, ένα μεσημεριανό, ένα απογευματινό σνακ κι το βραδινό μας γεύμα). Φροντίζουμε κάθε ένα από αυτά τα γεύματα- ειδικά τα δύο κύρια- να περιλαμβάνουν συνδυασμό πρωτεΐνης/υδατανθράκων/λιπαρών.

Ένα καλό και υγιεινό παράδειγμα αυτού του συνδυασμού θα ήταν το εξής: ψάρι (λιπαρό, όπως σολομός ή απλές σαρδελίτσες για να είναι πλούσιο σε ωμέγα-3), λαχανικά (χρωματιστά και με το συνοδευτικό τους παρθένο ελαιόλαδο για να περιέχουν πολυφαινόλες και λιπαρά, αντίστοιχα), και φρούτο (της εποχής του για να είναι πραγματικά πλούσιο σε βιταμίνες).

Τι θα πρέπει όμως να μετριάσουμε όσο είναι δυνατόν; Τροφές υψηλού γλυκαιμικού φορτίου που ανεβάζουν πολύ την ινσουλίνη, όπως είναι τα άμυλα, τα σιτηρά, αλλά και τα αναψυκτικά που είναι φουλ σε ζάχαρες και ενισχυτικά γεύσης και αρώματος.

Ένα κόκκινο κρασάκι την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικό για την καρδιά, αποδίδει όμως ακόμη καλύτερα όταν συνδυάζεται με το καθημερινό περπάτημα (τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα).

Πως καταλαβαίνουμε ότι τρεφόμαστε σωστά; Πριν σάς το δείξουν οι αιματολογικές σας εξετάσεις, σάς το δείχνει ήδη η διάθεσή σας από το πρώτο κιόλας σωστό γεύμα. Αν έχετε επάρκεια ενέργειας, αν αισθάνεστε ευδιάθετοι κι αν το στομάχι σας δεν γουργουρίζει συνεχώς πεινασμένο, τότε είστε στο σωστό διατροφικό δρόμο.

 

 

Η σωστή διατροφή προϋποθέτει καλές πρώτες ύλες και συνδυασμό τροφών, γι' αυτό στην πραγματικότητα καμία σχέση δεν πρέπει να έχει με στέρηση τροφής. Αντιθέτως όταν κάνετε διατροφή εξασφαλίζετε αίσθημα κορεσμού και ευεξίας.  

 

 

Άρθρο για το project Athensup http://athensup.gr/well-being/diatrofi